Nieuws
Onderhoudsploeg in beeld op voetbal rotterdam
In het voetbalseizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam elke week de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor de 35e aflevering is Jan langs geweest bij SCO’63, gehuisvest in Spijkenisse, op sportpark Oostbroek aan de Plaatweg nabij de Spijkenissebrug

De werkploeg van SCO’63 bestaat uit zeven personen. Allereerst heb je Jaap Lenstra, die vaak als eerste aanwezig is, ’s ochtends al tussen kwart over 7 en half 8. Hij zet dan koffie voor zijn kornuiten, want de dag beginnen zonder koffie, dat kan natuurlijk niet. Net als bijna alle andere werkploegleden is Jaap elke maandag, elke woensdag en elke vrijdag present en zijn werk omvat van alles en nog wat, zoals hij zelf omschrijft: opruimen, schoonmaken en repareren.

Eef Koopman is trouwens ook altijd vroeg bezig. Jarenlang was Eef leider van het eerste elftal, samen met Joop Ruijs, die korte tijd later ook aanschuift, als de koffie klaar staat. Joops timing is perfect. Achttien jaar zijn Eef en Joop als onafscheidelijk koppel elftalleider geweest. Ze hebben een heleboel trainers meegemaakt: Cor Lanser, Cor Troost, John van der Toorn, Tom Larssen, Richard Koutstaal, Joop Musterd, Peter van Gestel en Martin Klomp. Hele verhalen hebben ze er nu nog over. Tegenwoordig zijn ze lid van de werkploeg. Eef verzorgt de was voor het eerste en het tweede elftal en voor de A1. Hij is er vaak tot een uur of 2 mee bezig. Joop ruimt op, maakt schoon en verzorgt om een uur of 12 de maaltijd.

Buiten wordt hij geassisteerd door Gus Keerberghen, dik 81 jaar. Iedereen kent hem als Guus, maar hij heet toch echt Gus. Jarenlang heeft hij wedstrijdjes gefloten, tegenwoordig ontvangt hij op wedstrijddagen de scheidsrechters en sinds enkele weken verleent hij op maandagochtend hand- en spandiensten bij de werkploeg. ‘Ach, thuiszitten kun je altijd nog’, zegt hij.

Thuiszitten kan Joos Adriaanse evenmin. ‘Ik ben hier op maandag, woensdag en vrijdag als lid van de werkploeg’, vertelt hij. ‘Op dinsdag, donderdag en zaterdag ben ik als leider bij het eerste elftal aanwezig, op vrijdagavond ben ik er als er 7 tegen 7 is en op zondag ben ik hier vaak ook te vinden. Ik zit niet meer in het bestuur, maar verder doe ik alles.’ En dan gaat hij weer verder met waarmee hij bezig was, het schoonmaken van de kleedkamers

Oud-voorzitter Gerard van Emmerik is er ook. ‘Het zal wel moeilijk zijn om van hem actiefoto’s te maken’, zeggen de overige leden van de werkploeg als Gerard koffie pakt. Het is die humor, de onderlinge sfeer dat het lid zijn van de werkploeg bij SCO’63 zo leuk maakt. Zo noemen ze Jaap nooit Jaap Lenstra, maar altijd Jaap Schoonenberg. Omdat hij een beetje doof is.

Dan start Gerard zijn werkzaamheden ook. Hij maakt de kantine schoon, terwijl buiten op de velden is voormalig sleepbootkapitein Jan Visser in de weer is. Jan maakte vroeger de kleedkamers schoon, maar dat werd hem toch te veel. Nu is hij al een paar jaar in de buitenlucht bezig. Hij trekt lijnen op het veld, want nu het gras zo hard groeit en dus meerdere keren per week gemaaid wordt door de mensen van de gemeente, zijn de lijnen na het maaien weg en moeten dan opnieuw getrokken worden. Heerlijk werk, vindt Jan.

De SCO-ers verzetten bergen werk. Maar een kwinkslag wordt nooit vergeten. ‘Joop heeft zelfs zijn haren gekamd voor de foto’s’, zeggen ze. ‘Dat doet hij anders nooit.’
Algemeen - woensdag 30 augustus 2017