Nieuws
Voor u gelezen : Nafluiten - Langs de lijn
Ook kijkt de KNVB anders tegen clubs aan, bijvoorbeeld als het gaat om het geven van ondersteuning of het bestraffen naar aanleiding van onrechtmatigheden, zoals boetes of schorsingen van leden. De verantwoordelijkheden van bestuurders van clubs zijn tegenwoordig veel zwaarder dan toen, maar de hulp vanuit de leden om dingen met elkaar mogelijk te maken is daarentegen veel minder dan tien, twintig, dertig jaar gelden of langer terug.

Maar ouders van nu en sommige actieve leden van toen stellen nog minstens dezelfde eisen aan bestuursleden om het hen en hun kinderen van nu naar de zin te maken. Zonder zich daarvoor zelf overigens te willen inspannen. En dat laatste kan niet meer. Dat moet anders. Vind ik.

Daar zet ik me vooral voor in, de komende tijd. Over twee jaar is het nieuwe sportcomplex waar mijn kluppie gaat voetballen helemaal spic en span. In fasen wordt van alles aangepakt. Van nieuwe velden tot een nieuw, multifunctioneel clubgebouw. Dan is de club op de kaart van Leerdam een paar honderd meter opgeschoven. En het oude hoofdveld, de plek waarop de kantine en kleedkamers staan en waar de tribune is gesitueerd, is opgevuld met nieuwe woningen en appartementen.

Dan zou het fijn zijn dat ouders met elkaar in een jeugdcommissie samenwerken om de technische commissie te ondersteunen en de kinderen vooral voetbalplezier aan te bieden. Dat er nieuwe vrijwilligers bijkomen om de voetbaldagen en trainingsavonden gezamenlijk tot een groot succes kunnen maken. Dat er weer door de jongste jeugd getraind kan worden op de woensdagmiddag. Onder begeleiding van voetbalopa’s en -oma’s, met ondersteuning van sportstagetalenten. Dat het bestuur zich kan concentreren op het besturen van de club, en niet meer hoeft te concentreren op het blussen van brandjes, het steeds weer opnieuw oplossen van dezelfde problemen en het geen tijd heeft om de eigen taken goed uit te voeren. Dat iedereen bewust is van het feit dat stilstaan feitelijk een achteruitgang voor de club betekent. En dat je op een prachtig en aan de moderne tijd aangepast sportcomplex niet steeds om moet kijken naar vroeger, maar vooral naar de toekomst. Dat wil ik.

En dat gaat gebeuren. Let maar op.

Door Egbert Egberts - 1 februari 2020
Algemeen - maandag 3 februari 2020