Nieuws
BAV in gesprek met amateurclubs over coronacrisis
Werktijdverkorting trainers

Veel vragen van BAV-leden gaan over werktijdverkorting voor personeel, en in het bijzonder trainers. Het kabinet liet dinsdagavond weten dat de oude regeling voor werktijdverkorting plaats gaat maken voor een nieuwe – snellere – regeling, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De oude regeling, die normaal bestemd is voor zo’n 200 bedrijven per jaar, is nu reeds 78.000 keer aangevraagd. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): ‘Met deze groei is de uitvoering niet goed uitvoerbaar. We kiezen nu voor een andere aanpak die sneller en wendbaarder is en beter toegerust is op de huidige situatie.’

De regeling wordt zo snel mogelijk vormgegeven en telt vanaf 1 maart, dus ook met terugwerkende kracht. Er wordt maximaal 90% van de loonsom betaald, met als voorwaarde dat er geen personeel wordt ontslagen en dat lonen worden doorbetaald. Organisaties die de oude regeling voor werktijdverkorting reeds hebben ingevuld hoeven niks te doen. Die aanvragen worden meegenomen in de nieuwe regeling. Ook amateur voetbalclubs hebben reeds een aanvraag voor personeel ingediend, melden zij aan de BAV.

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder enkele voorbeelden waarin de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming is uitwerkt:

indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever.

Kijk ook hier naar het aantal (nieuwe) regelingen : https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/

Ook krijgt de BAV vragen binnen van leden hoe als werkgever te handelen in deze crisissituatie. Hier ( https://capra.nl/arbeidsrechtelijke-vragen-over-het-coronavirus/ ) is van Capra Advocaten een mooi overzicht van wat goed werkgeverschap inhoudt in deze periode. Er staan tal van antwoorden op arbeidsrechtelijke vragen.


950 miljoen euro schade

Het coronavirus kost sportverenigingen in totaal ongeveer 950 miljoen euro, hebben sportkoepels in Nederland voorgerekend. Zij hebben in een brandbrief opgeroepen om een noodfonds in te stellen. Lees hier meer over de oproep van de sportkoepels.

Wilt u contact met de BAV? U kunt ons hier mailen : w.tamboer1@chello.nl
Algemeen - vrijdag 20 maart 2020