Nieuws
Corona of niet: dit zijn de nieuwste regels in het voetbal
Te vroeg bewegen

Een andere aanpassing gaat over de rol van keepers bij een strafschop. Ook hier wordt net ingevoerd beleid deels gewijzigd. In 2019 werd bepaald dat keepers bij penalty’s minstens één voet op de lijn moesten houden tot er was geschoten. Deed de keeper dat niet en stopte hij de strafschop of werd die gemist, dan moest de penalty opnieuw worden genomen en kreeg de doelman een gele kaart. Dat laatste draait de IFAB nu terug. Bij een eerste overtreding volgt alleen een waarschuwing. Pas bij een tweede keer te vroeg bewegen krijgt de keeper een gele kaart. Ook wordt de penalty in dit geval niet opnieuw genomen als de nemer mist of paal of lat raakt.

Gele kaarten worden vanaf komend seizoen niet meegenomen naar een penaltyreeks. Een keeper met geel op zak die tijdens de strafschoppenreeks meerdere keren te vroeg van zijn lijn komt, krijgt in dat geval dus geen tweede gele (en dus rode) kaart en mag blijven staan.


VAR

Ook de VAR komt aan bod. Diens invloed wordt iets vergroot. Als er een incident is en de VAR kijkt ernaar en beoordeelt het als discutabel, dan moet de scheidsrechter het moment altijd zelf gaan bekijken op de monitor. De IFAB laat weten dat het ook heeft gekeken naar een mogelijke aanpassing van de regel voor buitenspel. Een competitie als de Premier League werkt sinds kort met apparatuur die buitenspel tot op de millimeter nauwkeurig vaststelt. Daar is echter veel discussie en ook ergernis over. Is voetbal een sport voor een finishfoto zoals bij wielrennen? ,,We zijn het erover eens dat de filosofie achter buitenspel wordt gevoed door de intentie om aanvallend voetbal te spelen en goals te maken,’’ stelt de IFAB. ,,Daarom gaan we de buitenspelregel verder analyseren en beoordelen. We willen weten: zijn er wijzigingen nodig om beter aan die filosofie te voldoen?’’

De nieuwe regels gelden dus vanaf 1 juni 2020, maar door de coronacrisis kan die datum in ieder land veranderen. Landen waar het voetbal nog hervat gaat worden, krijgen de keuze tussen de regels van het huidige seizoen of die van komend seizoen. Bij definitief stopzetten van de competitie gaan de nieuwe regels in.
Voetbal - zaterdag 11 april 2020