Nieuws
KNVB-directeur: ‘Samenwerken om amateurclubs overeind te houden’
Dat zal dan in eerste instantie nog wel in de ‘anderhalvemetersamenleving' moeten. Van der Zee: ,,Voetbal is natuurlijk een contactsport, dus we zullen hiervoor protocollen voor clubs moeten opstellen. Maar dat kan. Bedenk oefenvormen waarin afstand wordt gehouden, denk na over hoe je de kleedkamer indeelt. Hoe je gebruik kunt maken van de kantine, pas de fietsenstalling aan. De trainers zullen daar ongetwijfeld heel creatief in zijn en ook hierin gaan wij als KNVB meedenken. Onze eerste stap moet zijn dat de jeugd weer op een gezonde en veilige manier gaat sporten. Dat is ongelooflijk belangrijk.”

Ook in financieel opzicht probeert de KNVB de clubs te ondersteunen. Bijvoorbeeld door tegemoetkoming bij ontstane liquiditeitsproblemen. ,,We zijn verder onder meer in gesprek over opschorting van de huur van de sportaccommodatie, veel gemeenten hebben daartoe al besloten, maar nog lang niet allemaal”, zegt Van der Zee. ,,Tot de zomer komen we een heel eind. Als blijkt dat we straks in september nog niet aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, hebben we wel een groot probleem. Er zijn echter ook positieve signalen. Misschien toont onderzoek straks aan dat jonge mensen minder bevattelijk zijn voor dit virus en het minder overbrengen. In dat geval kunnen we mogelijk de jeugd al weer laten trainen of voetballen."

Van der Zee roept bovenal op tot solidariteit. ,,Samen vormen we in het amateurvoetbal een mooie keten. Deze 'voetbalketen' is sterk, het verenigingsleven is sterk. Gelukkig zien we niet of nauwelijks dat mensen hun lidmaatschap opzeggen of contributie opeisen. Er is begrip. Laten we samenwerken om de clubs overeind te houden. Saamhorigheid is nu belangrijker dan ooit.”
Algemeen - dinsdag 14 april 2020