Nieuws
KNVB kritisch op politiek en houdt hoop op hervatting competitie
Voldoende oog?

Nog voordat het resultaat van dit proefevenement bekend werd gemaakt, presenteerde werkgeversorganisatie VNO-NCW november vorig jaar het plan voor de ‘test samenleving’. Met massaal testen op corona zou de anderhalvemetermaatregel snel overbodig worden. Eerst door de gehele lokale bevolking in regio’s met de meeste besmettingen te laten testen (hiermee zou 85 procent van het virus worden teruggedrongen) om daarna horeca, sportaccommodaties, kantoren en theaters te openen voor bezoekers met een negatief testbewijs.

Vervolgens, stelde de werkgeversorganisatie: ‘treedt de laatste fase van het plan in; zijn er voldoende blaastesten beschikbaar, kan alles naar ‘vrijwel normaal’, zonder anderhalvemetermaatregel’.

Het geeft te denken. Zeker nu er in Nederland een begin is gemaakt met het vaccinatieprogramma. Welke extra mogelijkheden levert dat ons op? Sterker nog; is daar in Den Haag wel voldoende oog voor?

Bubbel

Los van de vraag of je in Nederland niet een voorbeeld moet nemen aan Israël, waar dag en nacht geprikt wordt, alsof ze in een oorlogssituatie zitten, is het van groot belang met elkaar te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor een meer ontspannen samenleving. Natuurlijk snap ik dat de focus moet blijven op het tegengaan van de overbelasting in de zorg. De beelden uit Engeland zijn verontrustend. Het virus komt steeds dichterbij. Maar toch, ik heb het idee dat we daardoor in zo’n bubbel leven, dat er in de politiek onvoldoende ruimte bestaat om stil te staan bij een slimme exit-strategie.

Wat doen we bijvoorbeeld met gevaccineerden en niet-gevaccineerden? Welke versoepelingen kan dat opleveren? En wat zijn de juridische restricties? Is het een kroegbaas straks toegestaan om open te gaan voor ingeënte klanten? Mag je binnenkort met een ‘vaccinatiepasje’ het voetbalveld weer op? Welke risico’s willen we lopen? Of gaan we risicoloos door het leven?

Bewegen is beste medicijn

Overigens vinden wij dat voetballen (en sporten in het algemeen) sowieso al moet kunnen. Bewegen is het beste medicijn om gezond te blijven en staat bovenaan onze lobbyagenda. Daarnaast biedt de invoering van een (digitaal) coronapaspoort van de overheid nieuwe mogelijkheden.

Niettemin is de status quo van dit moment, dat het amateurvoetbal wacht op het advies van het OMT omtrent de risico’s voor de buitensporten. Ook zien we door de verlengde lockdown de deadlines voor de beoogde start van de voetbalcompetitie snel op ons afkomen. Er gaan al stemmen op, dat we het niet zullen halen. Vooralsnog weiger ik daaraan toe te geven. Testen en vaccins creëren een nieuw perspectief’.
Algemeen - woensdag 20 januari 2021