Nieuws
Column Jan Dirk van der Zee: "Logica van een lekke bal"
Maar als je dat gevoel niet kent, mis je het ook niet. Daarom is er niemand in het demissionair kabinet geweest om zich er hard voor te maken. Wat ik alleen onbegrijpelijk vind, zeker voor een regeringsteam dat zich verlaat op cijfers, analyses en prognoses, is de blindheid voor sport als een veilig middel om uit de crisis te komen. Niet alleen wijzen inmiddels talrijke studies uit binnen- en buitenland uit dat sporten in de buitenlucht veilig kan, ook is vanuit de adviesorganen rond het kabinet duidelijk gemaakt dat bewegen in georganiseerd verband goed is voor je gezond- en weerbaarheid.

Sport, voetbal, zou je derhalve niet als sector moeten behandelen (horeca, winkels, scholen etc.), maar als een publieke zaak. We hadden daarom vooraan moeten staan bij de heropening van Nederland. Nu mogen we volgens het openingsplan pas in juli wedstrijden spelen, een week voor de schoolvakanties beginnen. Als dit zo blijft staan komt de KNVB Regiocup in gevaar. Het enige wat het voetbal de komende maanden nog heeft en waar kinderen en volwassen al maanden naar uitkijken.

Volkomen onlogisch dus, en het doet voor meer vrezen. Zo maken we ons bij het amateurvoetbal van de KNVB zorgen over de precedentwerking van de pilots met testbewijzen voor voetballers. Er wordt weinig over gezegd, maar het hangt in de lucht dat we toewerken naar een testmaatschappij. Met als gevaar dat spelers – ook de pupillen – voordat ze tegen een andere club uit mogen komen, eerst een negatief testbewijs moeten overleggen. No way. Het KNVB amateurvoetbal doet daar niet aan mee.

Voetbal is en blijft toegankelijk voor iedereen. Dit staat overigens los van de Fieldlab-evenementen, waar KNVB betaald voetbal aan mee doet om met name te kijken of er weer zo snel mogelijk met publiek kan worden gevoetbald.

Mijn oproep aan dit demissionaire kabinet is: stop met de logica van een lekke bal, zet alsnog georganiseerd sporten boven aan het openingsplan en ga va-banque vaccineren.
Algemeen - donderdag 22 april 2021