Nieuws
Nieuwe regels in het amateurvoetbal seizoen 2023-'24
Voetbal - donderdag 28 september 2023
Wellicht doordat de nieuwe spelregels voor het komend seizoen wat minder opvallend zijn, is er tot op dit moment weinig aandacht aan besteed. Het meest in het oog springt het ook veruit belangrijkste punt, namelijk het beleid dat men aanzienlijk harder gaat optreden tegen allerlei misdragingen door spelers op het veld, maar met name ook tegen de vele vormen van misbaar tegen de scheidsrechter. Verder zal de spelregel dat de scheidsrechter een waarschuwing / gele kaart kan geven voor overtredingen als niet de vereiste afstand in acht nemen, het wegtrappen van de bal, het spel bewust vertragen, onsportief gedrag, ect. dus veel consequenter gehanteerd gaan worden. Men gaat er bij de diverse voetbalbonden vanuit dat deze maatregelen of verscherpte richtlijnen het voetbal aanzienlijk schoner gaat maken en ook zal bijdragen aan een groter respect voor de scheidsrechters.
Verbod op plastic wegwerpbekers en –bakjes
Kantine - vrijdag 22 september 2023
De overheid heeft besloten dat het vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan is plastic wegwerpbekers en -bakjes te gebruiken. Ook kartonnen bekertjes waar plastic in verwerkt is mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat betekent dat horeca, bedrijfskantines, kantoren en instellingen ander materiaal moeten gaan gebruiken als ze snacks, thee, koffie, limonade en bier verkopen en/of verstrekken. Ook voor sportkantines vereist dat een grote omschakeling. Want in voetbalkantines wordt het bier op wedstrijddagen verstrekt in plastic bekers. Koffie en thee gaat in plastic bekertjes of in kartonnen bekertjes met een waterafstotend laagje van kunststof en als er in de rust voor spelers thee of limonade is, zit dat ook in dergelijke bekertjes,. Die zijn straks niet meer toegestaan. Dat moet per 1 januari volgend jaar dus allemaal anders. Dan mogen alleen herbruikbare bakjes en bekers gebruikt worden.

Hoe gaan verenigingen daarmee om? Van welke alternatieven gaan ze gebruik maken? Welke alternatieven zijn er überhaupt? En hoe gaan gemeentes en de KNVB met deze nieuwe regelgeving om? Wat gaan zij clubs adviseren? En kunnen verenigingen financieel ondersteund worden? Want vervangend plasticvrij materiaal zal in aanschaf wel duurder zijn, zo vermoeden we. Het zijn allemaal vragen die hierbij opkomen en waar we duidelijkheid over dient te komen. Het wordt interessant om te zien wat de clubs allemaal te wachten staat, hoe ze hiermee omgaan en welke rol de KNVB en de gemeentes gaan spelen.
Pilot vernieuwde spelregels JO13 en JO14
Jeugd - dinsdag 19 september 2023
In navolging van afgelopen seizoen, zullen er in het komend seizoen 23-24 vernieuwde spelregels worden doorgevoerd voor de JO13 en JO14.
In alle districten in de leeftijdscategorie O13 in de categorie B de vernieuwde spelregels gehanteerd. Daarnaast gaan O14 teams uitkomend in de categorie B in district Noord en West 1 spelen met de vernieuwde spelregels.

In het kort komt het neer op het volgende:

1. Zelfpass
Wordt er een vrije schop toegekend? Dan hoef je de bal niet naar een andere speler over te spelen. Je mag de bal stilleggen en zelf dribbelen.

2. Intrap/ indribbelen
De intrap/ indribbelen is een vervanging van de traditionele inworp. Als de bal over de zijlijn gaat, gooien we deze niet meer in. Je mag intrappen naar een medespeler of zelf indribbelen met de bal. Ook bij een hoekschop, doelschop of aftrap mag je indribbelen in plaats van trappen.

3. Tijdstraf
Als de scheidsrechter je een gele kaart geeft, moet je 5 minuten het veld uit. Bij een tweede gele kaart of directe rode kaart mag je helemaal niet meer meespelen deze wedstrijd. Wel mag er een wisselspeler het veld in, maar pas na 5 of 10 minuten.

4. Vliegend wisselen
Als je gaat wisselen met een teamgenoot wordt het spel niet meer stilgelegd door de scheidsrechter. Het spel gaat gewoon door terwijl spelers het veld uit- en ingaan bij de middenlijn aan de kant van de dug-out. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.
Ook komend seizoen extreme degradatie in amateurvoetbal
Senioren - zaterdag 16 september 2023
De promotie-/degradatieregelingen van de districtscompetities mannen senioren voor het seizoen 2023/’24 zijn gepubliceerd.
Ook komend seizoen is er een versterkte degradatie. Onderstaand de regeling voor onder andere de 4e klasse F, de klasse waarin ons ZA1-elftal is ingedeeld.

4e klasse A t/m F

* De kampioenen promoveren naar de 3e klasse.
* De periodekampioenen spelen volgens een nog vast te stellen schema samen met de herkansers van de 3e klassen voor vijf plaatsen in de 3e klasse.
* De nummers 10, 11 en 12 uit de 4e klasse A en B, de nummers 9, 10 en 11 uit de 4e klasse F, de nummers 8, 9 en 10 uit de 4e klasse C, D en E spelen volgens een nog vast te stellen schema samen met de periodekampioenen van de 5e klassen een nacompetitie voor zeven plaatsen in de 4e klasse.
* De nummers 13 en 14 uit de 4e klasse A en B, de nummers 12 en 13 uit de 4e klasse F, de nummers 11 en 12 uit de 4e klasse C,D en E degraderen naar de 5e klasse.
KNVB presenteert strategisch plan
Voetbal - donderdag 14 september 2023
Het strategisch plan 2022-2026 van de KNVB is ruim anderhalf jaar onderweg.

Tijd om eens te kijken hoe het ermee staat en wat amateurclubs hebben aan het strategisch plan. Ralf Reniers, hoofd strategie en beleid van de KNVB, vertelt er graag over.

Ralf, wat is het strategisch plan?

“Iedere vier jaar laat de KNVB als vereniging met het strategisch plan aan de achterban zien wat we de komende jaren gaan doen. In het strategisch plan staat een aantal hoofddoelen en manieren waarop we die willen bereiken. Tussentijds meten we de resultaten. In het strategisch plan komen onze drie belangrijke pijlers terug: amateurvoetbal, betaald voetbal en de Oranjeteams.”

Wat zijn de doelstellingen tot en met 2026?

“We hebben zes hoofddoelen geformuleerd: een groot toernooi winnen met de mannen en/of de vrouwen, meer fans en supporters, ons betaald voetbal op een hoger niveau krijgen, meer voetballers, zorgen voor toekomstbestendige amateurclubs en meer zichtbare maatschappelijke impact. Met name die laatste drie doelen hebben natuurlijk te maken met het amateurvoetbal en de verenigingen.”

Lees verder >>
Kritiek op fasenvoetbal Jeugd
Jeugd - vrijdag 8 september 2023
De KNVB kan, net als afgelopen seizoen, op veel kritiek rekenen bij fasenvoetabl. De diverse competities liggen veel stil en lijkt er zelfs sprake te zijn van een herfst- en een winterstop.

De planning voor het pupillen- en juniorenvoetbal werd deze week door de KNVB gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de elftallen in ieder geval in oktober twee weken geen programma hebben.

In de praktijk worden de wedstrijden uit de eerste fase veel in september gespeeld. De laatste wedstrijden staan in de diverse competities ( O7 t/m O12 ) op 30 september op het programma. Dat betekent dat deze ploegen op 7 oktober, 14 oktober en 21 oktober vrijgeroosterd zijn. Op 28 oktober start de tweede fase voor alle jeugd weer.

In onderstaand bericht d.d. 6 september 2023 wordt uitgebreid op de diverse fases in het jeugdvoetbal ingegaan.
Bepalingen gele en rode kaarten uit vorig seizoen
Voetbal - donderdag 7 september 2023
Iedereen in het amateurvoetbal begint het seizoen 2023/’24 weer met nul gele kaarten, zowel in de beker als reguliere competitie. Wanneer iemand echter nog een uitsluiting van het vorige seizoen heeft staan, wordt deze meegenomen naar het nieuwe voetbaljaar.

Wanneer vorig seizoen een uitsluiting is opgelopen naar aanleiding van een directe rode kaart en deze straf nog openstaat, dan moet de uitsluiting worden uitgezeten in de eerste wedstrijd(en) van het nieuwe seizoen 2023/’24. Het maakt hierbij niet uit of de uitsluiting is opgelopen in een beker- of competitiewedstrijd, een uitsluiting na een directe rode kaart geldt voor alle bindende wedstrijden.

Lees verder >>
KNVB maakt planning en deadlines fasenvoetbal Jeugd bekend
Jeugd - woensdag 6 september 2023
De deadlines voor het doorgeven van wijzigingen voor het jeugdvoetbal zijn door de KNVB bekend gemaakt. Hieronder is de hele seizoensplanning van het fasenvoetbal te vinden.

Het voetbalseizoen bij de jeugd is opgedeeld in meerdere fasen. De O7 tot en met de O12 spelen in vier korte fasen. Op basis van de resultaten volgt na iedere fase een herindeling. Verenigingen kunnen nieuwe teams voor aanvang van elke fase inschrijven.

De JO13 t/m JO19 (gemengde competities) en de MO13 t/m MO20 (meidencompetities) kennen twee korte fasen (najaar) en één langere fase (voorjaar). Ook hier volgt na iedere fase een herindeling en kunnen verenigingen nieuwe teams voor aanvang van elke fase inschrijven.

De deadlines voor het doorgeven van wijzigingen en het inschrijven van nieuwe teams voor het fasenvoetbal zijn vastgesteld en gelden per fase als volgt:

Lees verder >>
Overlijden Els Kouwenberg †
Voetbal - zaterdag 2 september 2023
Ons bereikte het zeer treurige nieuws dat afgelopen dinsdag Els Kouwenberg is overleden op 61-jarige leeftijd. Els heeft de strijd verloren na meerdere tegenslagen op medisch gebied. Els is bij SCO’63 jarenlang een zeer gewaardeerde kantinemedewerkster geweest. We zullen Els herdenken als een zeer aardige, joviale en hardwerkende vrouw.
Afscheidsdienst voor Els wordt gehouden op maandag 4 September om 10.15 uur in de aula van crematorium Spijkenisse.
Verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd
Voetbal - vrijdag 1 september 2023
Voor clubs is het mogelijk om wedstrijden te verplaatsen. Naast het verplaatsen van de datum en/of tijd kunnen de wedstrijden ook verplaatst worden naar het terrein van de tegenstander.

Verenigingen kunnen zowel in de categorie A als de categorie B tot acht dagen voor de wedstrijd via de accommodatiebezetting van Sportlink eenzijdig de aanvangstijd aanpassen.

Alle betrokkenen krijgen achteraf via de wedstrijdwijzigingen bericht; hetzij automatisch, hetzij na goedkeuring door de KNVB. Is de termijn korter dan acht dagen, dan kan een wedstrijd alleen worden verplaatst in onderling overleg en met goedvinden van de competitieleider.

Lees verder >>
7 tegen 7 competitie weer van start !
Senioren - donderdag 24 augustus 2023
Nog ruim een week en dan is het weer zover, op vrijdag 1 september zal het nieuwe seizoen van onze 7 tegen 7 competitie aanvangen. Het seizoen 2023/2024 zal wederom van start gaan met 20 teams, die weer opgesplitst zijn in 2 poules van 10 teams, waarbij de ene poule de Eredivisie is en de andere poule de Eerste Divisie. Na het spelen van een halve competitie hebben we in het voorjaar de eindronde, waarbij er met behulp van een heuse promotie- en degradatieregeling de definitieve beslissingen zullen vallen. De aanvang van de wedstrijden is zoals vanouds om 19.45 uur, 20.40 uur en om 21.35 uur. Het complete programma kunnen jullie elders op de site bij de rubrieken "7 tegen 7" en "Programma" terugvinden. De avonden zijn weer gevuld met gezellige muziek en ook de inwendige mens zal niet vergeten worden. Dus kom om de 2 weken weer op de vrijdagavond allemaal naar het sportpark, het belooft weer een beregezellig en sportief hoogstaand seizoen te worden.
Competitie-indeling B-categorie
Voetbal - zaterdag 19 augustus 2023
De KNVB heeft gisteren de competitie-indelingen voor de B-categorie bekend gemaakt. Vandaag is het bijbehorende programma gepresenteerd. Zowel de indelingen als het programma zijn terug te vinden op Voetbal.nl.

De KNVB heeft dit jaar gekozen voor een indeling op reistijd in plaats van een selectie van elftallen. Hierdoor hebben veel verenigingen dit jaar ermee te maken dat meerdere elftallen van dezelfde club bij elkaar in de competitie zitten. Ook zijn veel clubs ingedeeld bij dezelfde tegenstander die zij in het bekertoernooi treffen.

Direct na bekendmaking bleek dat de KNVB op veel kritiek kon rekenen. In reactie hierop stelt de KNVB te kijken naar de reistijden. ‘We delen in de B-categorie wel vaker twee teams van dezelfde vereniging bij elkaar in. Dat is wel het maximale aan dezelfde teams van 1 vereniging. Het kan zijn dat dat in dit geval anders had gekund maar daar ligt meer achter. De KNVB kijken bijvoorbeeld wensen van een bepaald team of bepaalde vereniging. De insteek op dit niveau is om de reisafstand zo klein mogelijk te houden.’
Ook in de reactie op de kritiek dat tegenstanders in de beker ook in de competitie worden getroffen is de KNVB duidelijk. ‘Ook dat kan wel eens gebeuren. De insteek is om dit zo beperkt mogelijk te houden, maar bij uitzondering gebeurt het wel eens.

De bekerpoules worden door de computer geloot. Dat gebeurt ook bij de competitie indelingen. ‘De grote bulk wordt door een computer gedaan waarna er wel handmatig nog naar gekeken wordt. Dit betreft alleen wel tienduizenden teams dus niet alles wordt gezien dus er kan wel eens wat doorheen glippen

eerstvolgende competitiewedstrijd
zaterdag 30 september 2023
OHVV 1-SCO'63 ZA1
Eeweg 31
OUDENHOORN
uitslagen en stand

zaterdag 23 september 2023
SCO'63 JO11-1 - Poortugaal JO11-53-2
SCO'63 JO13-1 - Hekelingen JO13-56-5
SCO'63 JO16-1 - Zinkwegse Boys JO16-15-1
SCO'63 JO7-1 - Rockanje JO7-110-5
SCO'63 JO8-1JM - Botlek JO8-116-1
SCO'63 JO8-2JM - Hekelingen JO8-816-1
SCO'63 JO9-1 - Spijkenisse JO9-79-4
SCO'63 ZA1 - WCR 10-8
SCO'63 ZA2 - SHO 41-6
SCO'63 ZA3 - Rockanje 50-7
zondag 24 september 2023
SCO'63 ZO2 - Besiktas 55-4
SCO'63 ZO3 - IJsselmonde 54-1

28-10-2023Aanvang Fase 2 jeugdcompetities seizoen 2023/2024
3-11-2023Bingo
17-11-2023Algemene Ledenvergadering
8-12-2023Bingo
20-1-2024Aanvang Fase 3 competities O7 t/m O12 en MO13 t/m MO20 seizoen 2023/2024
27-1-2024Aanvang Fase 3 competities JO13 t/m JO19 seizoen 2023/2024
15-3-2024Aanvang 2e gedeelte 7 tegen 7 competitie 2023/2024
6-4-2024Aanvang Fase 4 competities O7 t/m O12 seizoen 2023/2024

Clubscheidrechters M/V
Kantinemederker M/V
Onderhoud medewerker/sters