Nieuws
Voor u gelezen : Nafluiten : Maatschappij
Rob Wassink: “Ik denk dat er voor iedereen een rol is weggelegd. Spelers en begeleiding op de eerste plaats en daarnaast besturen van de clubs. Daarnaast zeker ook de scheidsrechters die moeten durven te handelen naar de KNVB toe en zeker ook de KNVB. Als die niet een ander beleid doorvoert op dit gebied kunnen ze vele scheidsrechters verwachten die niet meer willen fluiten. Dus in alle geledingen dient er wat te geschieden. Informeer de KNVB maar indien je in wat voor vorm dan ook iets mee hebt gemaakt. De KNVB doet aan dossiervorming. Heb de moed maar om de aanklager te rapporteren en geef daarbij je grenzen aan. Indien er vele rapportages binnen komen ben ik benieuwd wat het effect is. De KNVB dient achter haar scheidsrechters en assistenten te staan.”

De KNVB heeft inmiddels al wel laten blijken ontvankelijk te zijn voor meldingen van arbiters. Recentelijk werden de Utrechtse clubs DWSV en SV Papendorp (voorheen Magreb) collectief bestraft, geschorst c.q. als vereniging uit de competitie genomen in afwachting van verdere maatregelen. Het is een begin. We moeten echter niet geloven dat dit dé oplossing is om geweld tegen scheidsrechters tegen te gaan. Ik pleit voor levenslange uitsluiting van voetballers en andere KNVB leden die niet met hun poten van de scheids af kunnen blijven. Zover kunnen we in de maatschappij niet gaan als iemand een ander in elkaar slaat of schopt. Maar in het voetbal wel. Aanpassing van de tuchtspraak moet dat mogelijk maken. Vind ik.

Door Egbert Egberts - 8 november 2019

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. En af en toe, als het zo uitkomt, leidt hij nog wat matches. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in dat door ons zo geliefde amateurvoetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.
Voetbal - vrijdag 8 november 2019