Nieuws
Voor u gelezen : Nafluiten - Gewoon je bek houden
En dat laatste betwijfel ik soms. De praktijk is écht anders dan de theorie. Anderhalve meter afstand houden is in elk geval in de sporthallen niet overal mogelijk. Entrees en gangen zijn niet zo groots opgezet als in de professionele basketbalarena’s en voetbalstadia. Elkaar passeren is elkaar zowat aanraken. En eenrichtingsverkeer is vrijwel nergens mogelijk, want kleedkamers moeten worden afgesloten om onder meer insluipers te weren en toezicht te kunnen houden.

In de zalen zitten wisselspelers, begeleiding en coaches schouder aan schouder op de banken. Tijdens wedstrijdsituaties hoeft niemand zich in het veld te houden aan de anderhalve meter richtlijn, maar buiten de lijnen wel. En dat kan vaak niet, want sommige speelvelden zijn op een zodanige manier aangelegd dat uitloop tot de muur soms nog geen eens een meter bedraagt. Dan staat de wisselbank er nog voor! Degene die dit verzonnen heeft heeft er geen kaas van gegeten. En om wedstrijden te kunnen laten verspelen moet je deze richtlijn als scheidsrechter noodgedwongen negeren. Want niet laten spelen is eigenlijk geen optie. Dan kunnen 75 van de honderd wedstrijden geen doorgang vinden.

Ook de klimaatbeheersing in sporthallen is niet overal even goed (afgesteld). Tijdens de door Manouk en mij geleide basketbalwedstrijd liep de temperatuur in de hal op tot boven de 33 graden Celsius. Er wordt gezweet bij de vleet én de ademhaling van de sporters is tijdens het leveren van inspanningen zekers niet vochtverliesvrij. In acht nemend de door mij hoog aangeslagen wijsheid van Maurice de Hond over de invloed en impact van de rondvliegende aerosolen met betrekking tot corona is een sportwedstrijd in de zaal een perfecte situatie voor een uitbraak van het virus. Maar spelen met mondkapjes op is geen optie. Althans niet voor de NBB. En KNVB.

Aanmoedigen en yellen is niet toegestaan bij sportwedstrijden. Maar dat blijkt in de praktijk heel lastig om tegen te gaan. Spelregel technische straffen daarentegen uitdelen tegen spelers en coaches is niet mogelijk. Daar voorzien de spelregels niet in. Bovendien kun je van een scheidsrechter niet verwachten dat deze politieagentje gaat spelen ten opzichte van zich niet aan de richtlijnen houdende toeschouwers op de tribune. Vertrouwen in wat er vanuit Den Haag wordt gezegd hierover heb ik niet, sterker nog: dat wil ik niet eens. Daar doet men over dit issue een beetje te laconiek.

Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom bijvoorbeeld voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. “Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen’’, zo reageerde de premier op gedrag van Feyenoord supporters tijdens de eerste wedstrijd dit seizoen in De Kuip. ,,Dat is te doen.’’

Tijdens sportwedstrijden spelen emoties een grote rol. Die gaan bij sommige mensen het verstand te boven. Vooral bij mensen waar dat ver te zoeken is. Of die gewoon schijt hebben aan wat de MP vindt. Als scheidsrechter wil ik me niet eens hoeven bezig te houden met wat Mark Rutte allemaal te zeggen heeft over zich niet aan de richtlijnen houdende medelanders. Maar om de situatie in de sporthal en tijdens de wedstrijd voor mezelf veilig te houden moet ik daar natuurlijk wel iets van laten merken.

Zaterdagavond staat er weer een standaard basketbalwedstrijd voor mij in het programma. Of deze aanvangt of het einde zal halen is aan de organisatie, de beide teams en hun supporters. Als men niet aan het veilig laten verspelen van de match wil meewerken ben ik vroeg thuis. Omdat, dus.
Algemeen - vrijdag 25 september 2020