Nieuws
Column Jan Dirk van der Zee: Ontwikkelingen voor seizoen 2021/22
Om te kijken of we de competities in het jeugdvoetbal nog aantrekkelijker kunnen maken, gaan wij in twee regio’s testen (West 1 en West 2) of verschillende vormen van het fasenvoetbal ook bij de junioren vanaf 13 tot 19 jaar (een leeftijdsgroep die makkelijk afhaakt) aanslaat. Net zoals bij de pupillen, zal daar niet meer worden gewerkt met twee seizoenshelften (voor- en najaar), maar in vier fasen. Om zo, bij iedere fase op basis van data uit de Wedstrijdenzaken-app en Teamindex een gelijkwaardiger competitie-indeling te organiseren.

De tweede verandering voor het komend seizoen is een beleidsmatige keuze van de KNVB waarmee voetbalverenigingen hun eerste elftallen horizontaal kunnen overschrijven van de zondag- naar de zaterdagamateurs. Voortaan mag dat ieder jaar voor 1 oktober worden aangegeven met als ingangsdatum het volgend seizoen (geldend voor de duur van vijf jaar). De KNVB heeft hiertoe besloten omdat het zondagvoetbal al jarenlang terugloopt en er in diverse regio’s in Nederland grote behoefte aan overschrijving is.

Tot slot wordt dit najaar een breed KNVB-onderzoek opgezet met de centrale vraag: hoe maken we de voetbalpiramide toekomstgericht? Want door een terugloop van het aantal verenigingen zijn er aan de onderkant van de piramide steeds minder teams. Daarnaast willen we nóg meer regionale wedstrijden, meer derby’s en een betere aansluiting tussen de districten en de landelijke competities. Kortom, meer aantrekkelijke wedstrijden! Verder spelen wij onder meer met vragen als: Moeten er nog 14 teams per poule blijven? Is de opzet van de nacompetitie nog van deze tijd en zouden play-offs niet veel beter werken?

Dat allemaal gezegd hebbende, wat vindt u eigenlijk?
Voetbal - donderdag 24 juni 2021