Nieuws
NTVV moet punten laten aan koploper SCO’63
Het miezert flauwtjes als referee Jacques Kleinkramer 6 minuten later dan gepland de wedstrijd van start laat gaan. De lijstaanvoerder krijgt meteen een aantal corners aan beide zijden van het doel van Davy Schellevis, maar het blijken uiteindelijk niet meer dan plaagstootjes die de afweer van NTVV verder geen problemen bezorgen. Het duel is gevorderd tot de 5e minuut, als scheidsrechter Kleinkramer de bank van NTVV vriendelijk verzoekt om een ander kleur shirt voor keeper Schellevis, aange-zien het rode tenue van de doelman bijna niet van dat van de spelers van SCO is te onderscheiden. Na de toezegging ‘dat naar vervangende kledij zal worden gezocht’, kan de wedstrijd worden hervat. Een vrije trap van de Spijkenissenaren wordt fraai achter de linies gedropt, maar Davy Schellevis is zoals altijd waakzaam en pakt de bal vastberaden in de armen nét voordat de tegenstander zijn gedroomde uithaal kan voltooien. Weinige minuten later weet de NTVV-sluitpost een schot uit de 2e lijn met enige moeite te pareren. Het zijn spaarzame hoogtepuntjes in een wedstrijd tussen twee teams die over en weer nauwelijks kansen creëren en wachten op die ene fout.

De digitale klok op Sportpark de Kopernis, deze keer weer ‘ouderwets’ bediend door Plonie van Es, staat op 15 als Gert Aantjes het op zijn heupen krijgt en wegsprint bij z’n tegenstander, maar keeper Rick Groenendijk op zijn weg vindt die redding brengt. SCO’63 werkt keihard, maar het ontbreekt de ploeg van Alex Gerrits aan finesse in deze fase van het treffen. De aanvallen ogen weliswaar dreigend, maar de defensie van de thuisformatie, met de broers Roijers in het centrum en Gino van der Zant en Arjen van Weenen als schildwachten daarnaast, staat goed gepositioneerd en geeft weinig ruimte weg aan de spitsen van SCO, die wél blijven loeren op een opening.

Na pakweg een half uur leggen de in het rood spelende SCO’ers een wervelende aanval op de inmiddels nat geworden grasmat, maar Davy Schellevis redt zijn team door het leer met een voetsafe weg te slaan. In de tegenstoot brengen de zebra’s de bal via de eminent spelende Glenn Kievit en Gert Aantjes tot bij Brett van Vliet, die in de haast struikelt waarmee de kans is verkeken voor de zwart-witten. Het team van Wim Eilander deelt nog enkele speldenprikjes uit, speelt verzorgd combinatievoetbal, maar tot uitgespeelde mogelijkheden komt het niet. Beide teams wachten geduldig op een dwaling van de tegenpartij, maar de compacte achterhoedes houden de deur zelfverzekerd op slot, waardoor na precies 47 minuten de foutloos leidende umpire Kleinkramer de twee teams met een rechtmatige 0-0 naar de kleedkamers dirigeert.

De miezerregen heeft een heftiger karakter gekregen, als de teams in ongewijzigde samenstelling beginnen aan de tweede helft. Een vlotte Nieuwe-Tongse aanval over rechts met Robin Noteboom in de hoofdrol en een overgeknalde vrije trap van SCO zijn de inleidende beschietingen van wat een hete tweede 45 minuten zou worden. Nadat Gert Aantjes onreglementair is gestopt, krijgt NTVV een vrije trap op zo’n 25 meter van het doel van Rick Groenendijk. Jeroen Roijers fluistert vrijetrappenspeci-alist Nick van Alphen in zijn oor waar hij de bal wil hebben en geeft daarna nog wat instructies aan Gert Aantjes, die als bliksemafleider moet fungeren. De truc mislukt helaas, want de anders zo verfijnd trappende rechtervoet van Van Alphen schampt de bal op de ongewenste wijze en ziet de bal langs de goal van Groenendijk zeilen. SCO-trainer Alex Gerrits scandeert naar zijn spelers ‘dat het flink sneller moet’ en wordt op zijn wenken bediend als zijn ploeg een sublieme aanval verwezenlijkt die vlekkeloos wordt afgerond. De 1-0 wordt als een voorschot op het kampioenschap gevierd door de Spijkenisser brigade, die haar geduld dan eindelijk ziet beloond.

NTVV lijkt niet onder de indruk van de achterstand, recht de rug en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Laatste man Jeroen Roijers stuurt zijn mannen in woord en daad aan, terwijl zijn jongere broer Erik zich een waardige vervanger toont van de absente Marko Karsbergen. De aanvalslust van de zebra’s betekent evenwel dat achterin de ruimtes groter worden. De eerste de beste counter van SCO’63 dreigt dan ook fataal te worden voor de Nieuwe-Tongenaren, maar de altijd goudeerlijke Daniël Tijl vlagt voor buitenspel, waarmee het gevaar lijkt bezworen. Kleinkramer echter denkt daar anders over, wuift het signaal van Tijl weg, waardoor de bezoe- kers vrij spel krijgen en ongehinderd de 0-2 achter de nog steeds in een rouge uit-dossing keepende Schellevis kunnen tikken. De gemoederen lopen daarna hoog op en Kleinkramer toont ten langen leste aan twee NTVV’ers een gele kaart, wat hem op een striemend fluitconcert van de thuisaanhang komt te staan. En het wordt nog érger, want het getergde NTVV denkt twee minuutjes later via spits Gert Aantjes de aansluitingstreffer te scoren, maar nu is Kleinkramer wél van mening dat de treffer voortkomt uit…een buitenspelsituatie. De kordate leidsman, die tot de 0-2 op geen enkel foutje kon worden betrapt, lijkt het spoor even bijster en gaat verhaal halen bij de grensrechter in kwestie. Deze houdt voet bij stuk en de referee kan niet anders dan SCO een vrije trap geven, tot grote verbijstering van een morrend thuispubliek.

NTVV probeert in het laatste kwartier nog een vuist te maken, maar het lukt de ploeg niet meer druk te zetten op de belager, die tamelijk ontspannen speelt met een 0-2 voorsprong op zak. Wim Eilander tracht met een tweetal wissels het tij te keren, maar de zwart-witte machine hapert en sputtert, zoals het dat wel vaker doet in de slotfase. Brett van Vliet wurmt zich in de zestien nog behendig langs twee verdedigers, stort daarna ter aarde en claimt een penalty, maar Kleinkramer doet alsof zijn neus bloedt en laat doorspelen. Twee jonge NTVV-talenten worden de wei in gestuurd en mogen nog wat spelervaring opdoen in het 1e, maar ook zij kunnen het verschil niet maken. In de laatste minuut snelt SCO door de zwart-witte verdedigingsmuur, maar met een ultieme inspanning gooit Erik Roijers zich voor de bal en voorkomt een zekere goal. Zonder veel tijd bij te trekken fluit Jacques Kleinkramer daarna voor het allerlaatst, is SCO weer een stap dichter bij de titel en verliest de thuisploeg voor de 3e keer op rij.